INSAMLAT HITTILLS

OM RÖDA KORSET

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi finns över hela världen och består av miljontals frivilliga som bestämt sig för att hjälpa andra människor. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp över hela världen och i Sverige, varje dag. Vi delar ut mat, förebygger katastrofer och bidrar med medmänsklig värme och mycket annat.

Om Röda Korsets ebolainsats

Ebolaviruset fortsätter att sprida sig i Västafrika. Läget är fortfarande akut. Röda Korset kommer inte ge upp kampen mot sjukdomen förrän den är helt utrotad.

Röda Korset har sedan tidigt i våras kämpat med att få stopp på sjukdomen ebola i Västafrika. Röda Korsets arbete består i att sprida information hur allmänheten ska skydda sig, letar upp sjuka, begrava de som avlidit samt ger psykosocialt stöd till drabbade familjer. De drabbade familjerna får också hjälp i form av mat och köksutrustning samt nya madrasser och filtar.

Röda Korset driver även kliniker i Sierra Leone och öppnar inom kort även i Guinea och Liberia för att kunna behandla de som insjuknat.

Drygt 7 000 frivilliga och ett hundratal anställd personal är på plats i 15 länder i Västafrika för att utmana sjukdomen och hjälpa dem som drabbas. Målet är att nå 39 miljoner människor med hjälp och information under åtta månader 2014.

Vad går insamlingen till?

Pengar som samlas in går bland annat till:

  • Våra ebolakliniker, personal och utrustning samt vatten och sanitet
  • Utbildning och utrustning för frivilliga som informerar i byar om sjukdomen
  • Utbildning och utrustning till våra frivilliga som tar hand om döda kroppar och desinficerar hem
  • Transporter av sjuka personer till klinikerna
  • Stöd till drabbade familjer (både nödhjälp och psykosocialt stöd)

I dagsläget är vårt behov av pengar 500 miljoner kronor. Ungefär hälften är i dagsläget finansierad. Närmaste dagarna kommer uppdateringar av behovet av pengar då fler kliniker ska öppna och all övrigt arbete ska utökas.

Läs en av våra sjuksköterskors blogginlägg